作者 主題: 現時用舊色他線  (閱讀 29137 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
現時用舊色他線
« 於: 十二月 30, 2009, 10:39:52 pm »
各師傅, 我想問下若有個舊單位要重新他線, 入面所有野都冇改動, 但全部都係用舊色, 咁他線時要唔要改電錶線做新色? 掣箱既相位紙又要唔要改? 港燈同中電會唔會都一樣掛錶? 謝謝回覆~~ ???

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
回覆: 現時用舊色他線
« 回覆 #1 於: 十二月 31, 2009, 12:13:18 am »
各師傅, 我想問下若有個舊單位要重新他線, 入面所有野都冇改動, 但全部都係用舊色, 咁他線時要唔要改電錶線做新色? 掣箱既相位紙又要唔要改? 港燈同中電會唔會都一樣掛錶? 謝謝回覆~~ ???
係唔係從新掛錶? 定重有個舊錶? 重新掛錶即係全部要改返最新顏色線同掣箱都要改!電燈公司一定執正來做,有舊錶就唔好搞咁多野啦。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #2 於: 十二月 31, 2009, 06:32:46 pm »
係唔係從新掛錶? 定重有個舊錶? 重新掛錶即係全部要改返最新顏色線同掣箱都要改!電燈公司一定執正來做,有舊錶就唔好搞咁多野啦。

兄弟:
對你來說,完工紙應該是你簽,入你數,有事你負責.....!

溫總話:你,要依法辨事,依法施政,管治好香港!

新做用新野(即用新設計方法同新的設備),有介面的地方就需要加貼紙作警告。

對不對!好不好!

祝大家新年快樂,身體健康!

水喉佬(路人甲)上(31/12/2009)
« 上次編輯: 十二月 31, 2009, 06:51:21 pm 由 kentskkchu »

離線 cocobee

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十二月 31, 2009, 10:40:13 pm »
聽聞隻舊錶係拆走左, 但入面d野做得好足, 掣房及單位內都無須進行任何工程, 全部舊色野,電燈公司都要我地改左色線先肯掛錶?

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #4 於: 十二月 31, 2009, 11:47:27 pm »
聽聞隻舊錶係拆走左, 但入面d野做得好足, 掣房及單位內都無須進行任何工程, 全部舊色野,電燈公司都要我地改左色線先肯掛錶?
首先,法例是無追溯權,
你不可因以前合例但今天違例而控告以前的我,
同樣道理,祗要你無進行任何工程,全部舊色又有何不可 ::)
當然,介面的地方要小心,
有需要就要加貼紙作警告。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 niu niu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 16
« 回覆 #5 於: 一月 01, 2010, 12:24:02 am »
但是大前題是你要證明到上次它線到現在都沒有改動過任何固定電為裝置,(十分困難),例如因欠交電費/轉業主而被cut錶,都可能可以重掛錶。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #6 於: 一月 01, 2010, 10:45:56 am »

C兄 :
多謝閣下的構思 !
如這是事實,
全香港特別行政區的用電客戶,
全部電器裝置要更改為新色碼,
付出的金錢會是天文數字,
更為業界帶來無窮的就業機會.
謝謝 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #7 於: 一月 01, 2010, 11:53:45 am »
C兄 :
多謝閣下的構思 !
如這是事實,
全香港特別行政區的用電客戶,
全部電器裝置要更改為新色碼,
付出的金錢會是天文數字,
更為業界帶來無窮的就業機會.
謝謝 !

新年快樂 !
今天是2010年1月1日,
這個項目預計完工日期 2090年 !
如夢想成真,
香港特別行政區的電業工程人員,
想窮都幾難 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 一月 01, 2010, 12:08:00 pm »
但是大前題是你要證明到上次它線到現在都沒有改動過任何固定電為裝置,(十分困難),例如因欠交電費/轉業主而被cut錶,都可能可以重掛錶。

依我記憶中,在一合理時段內,因某情況 (不是違例) 而被 "電力供應商" 切斷電源後,該裝置又沒有任何改動的話,又處於安全情況下,就無須檢驗該裝置線路,即可重駁電力供應。這合理時段應該在三個月左右。

何謂現有裝置與新安裝設備,應該吾難分便!

新年快樂!

水喉佬(路人甲)上(1/1/2010)
« 上次編輯: 一月 01, 2010, 03:33:36 pm 由 kentskkchu »

離線 cocobee

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 一月 01, 2010, 11:42:04 pm »
有冇師傅遇過類似情況可以分享下? 謝謝!!

祝各師傅新年快樂、錢越搵越多

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 一月 02, 2010, 12:11:15 pm »
有冇師傅遇過類似情況可以分享下? 謝謝!!

祝各師傅新年快樂、錢越搵越多

老兄:
各前輩的見解都好合理!
政府的任何改變都會考慮反對聲音,不騷擾市民大眾為目標!
無須擔心,應該如此。
有新裝置應該用新例,改變當中新舊介面之間亦有提及怎樣處理!
真是可以依法辦事!
港燈如此,中電亦如事。

更正:
之前提及,合理時段應該是四個月。

水喉佬(路人甲, 2/1/2010)上
« 上次編輯: 一月 02, 2010, 04:29:12 pm 由 kentskkchu »

離線 東海龍王

• 初哥
  • *
  • 文章數: 107
  • 自由不死
    • 東海龍王的微博
« 回覆 #11 於: 七月 17, 2010, 02:06:28 pm »
這種情況,只是新工程才可能使用新的顏色編碼。
一般新舊規範的應用都有緩衝期。
阿聯酋也是遵循英標,但是阿聯酋規定還是可以使用舊的顏色編碼。
上面已有同行說過,這個更換的代價太大。
同樣的疑問我曾經也有過,當看了BS7671:2008之後。