作者 主題: 舊插蘇加裝新插蘇  (閱讀 16303 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 geminius

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
舊插蘇加裝新插蘇
« 於: 九月 30, 2009, 03:58:06 pm »
各位師兄幫幫忙! ???

如上主題, 例如:如果於舊插蘇1R加裝新插蘇, 須要:
1) 由舊插蘇穿新色線:
2) 於接線位置加貼黃牌(新舊色線警告);
以下還要做嗎?
1) 於舊蘇MCB箱加貼黃牌, 相1R改為1L1???
2) 新 / 舊蘇相位如何標示?

*希望大家有"正宗"答案, 謝謝!! ::)

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
回覆: 舊插蘇加裝新插蘇
« 回覆 #1 於: 十月 02, 2009, 12:02:26 am »

以下還要做嗎?

不需要,不過貼咗無壞、相位當然是用舊色碼。

舊色碼

以上回應唔敢講係【正宗】,純講經驗及邏輯。

電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #2 於: 十月 02, 2009, 08:29:13 am »

舊色碼

2009年7月1日實施新色碼 !
不遵從電力條例 !
上x葉 !

x葉 !   

=

手銬 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #3 於: 十月 02, 2009, 08:39:47 am »

舊色碼

嗡得就嗡 !

是否己考慮承擔(包括但不限於 )
所有的法律責任 !!!!!!
« 上次編輯: 十月 02, 2009, 09:41:39 am 由 擇善固執 »

離線 geminius

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #4 於: 十月 06, 2009, 01:09:18 pm »

嗡得就嗡 !

是否己考慮承擔(包括但不限於 )
所有的法律責任 !!!!!!

Sorry!各位師兄!我其實唔係太清楚你地講咩.可以再詳細d嗎?
謝謝!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #5 於: 十月 06, 2009, 03:38:52 pm »

以下還要做嗎?
3) 於舊蘇MCB箱加貼黃牌, 相1R改為1L1???
4) 新 / 舊蘇相位如何標示?

工友:

無有怕等我比個"正宗"答案您!
1).是要穿新色碼電線。
# 這個是不可變的規定。
2).容許的當然可在接線位加舊轉新色碼貼紙,但是插座就有難度,只要在配電箱當眼處貼上就ok。
# 為何只要在配電箱貼舊轉新告示,因你做任何工作例如:維修、加裝、改裝等...........都要先到配電箱"關掉電源才工作"或看電路說明。你就一定先看到舊轉新lable,證明這個裝置內存有新舊色碼電線。
3).在配電箱就一定要貼舊轉新色碼貼紙,可不用貼(相1R改為1L1???)貼了也無妨。
# 一般已通過色碼訓練的電工都應該會明白。不是應該是一定要明白!
4).在新插座貼上新色碼貼紙(1L1),舊插座用原有貼紙。
# 因你只做新插座WR1也要註明只做新插座,舊插座就不用理會。

工友這樣解答滿唔滿意?我是冇老点你的,因我是有機電署認證的色碼訓練員。 ;D ;D ;D

« 上次編輯: 十月 06, 2009, 08:22:14 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #6 於: 十月 06, 2009, 04:00:03 pm »
糟老頭:

鬧得好! ;D ;D ;D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 十月 06, 2009, 10:16:37 pm »
D:
同是開朝元老,五星上將級 !
你是歷史上首名五星上將!
現在請你答辯 !
« 上次編輯: 十月 06, 2009, 10:26:55 pm 由 擇善固執 »

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #8 於: 十月 06, 2009, 10:33:30 pm »
2009年7月1日實施新色碼 !
不遵從電力條例 !
上x葉 !

x葉 !   

=

手銬 !

駛唔駛落手銬咁嚴重 :police:
笑一笑,世界更美妙!!!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 十月 06, 2009, 10:38:47 pm »

以下還要做嗎?

由於geminius話已經於接線位置加貼黃牌
雖然如此並非正常做法,但由於已經有,
又是否要貼多件於MCB箱 ???

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 十月 06, 2009, 10:40:50 pm »
不如睇官方之說法 ::)

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #11 於: 十月 06, 2009, 10:55:54 pm »

工友這樣解答滿唔滿意?我是冇老点你的,因我是有機電署認證的色碼訓練員。 ;D ;D ;D

如果話貼少一件貼紙要用手銬鎖Dicky的話,
咁咪要鎖埋Tandy ;D
先此聲明,Tandy兄,講笑咋,唔准發脾氣 :D
雖然我知你張證明書係真,
但放大看,名字被修改成HKEE TANDY,
雖然我知你係唔想比人知你真名,
但咁是否算製造虛假文件,
同貼少一件貼紙比較,邊個大罪D ;D ;D

我重覆一次,講笑咋,唔准發脾氣。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #12 於: 十月 08, 2009, 02:00:32 am »
D:
同是開朝元老,五星上將級 !
你是歷史上首名五星上將!
現在請你答辯 !

放心我唔會學你和 T君……去做【州官放火】! ;D

我唔單只鍾意認叻,重好肯承認錯誤! ;)

« 上次編輯: 十月 08, 2009, 01:12:10 pm 由 Dicky - 電氣男 »
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #13 於: 十月 08, 2009, 11:10:58 pm »
嗱 !嗱 !嗱 !

又玩人身攻擊 !

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #14 於: 十月 09, 2009, 09:07:40 pm »
放心我唔會學你和 T君……去做【州官放火】! ;D

我唔單只鍾意認叻,重好肯承認錯誤! ;)

好,人誰無錯,正所謂失敗乃成功之母,
從錯誤中摸索到正確,祗要不是大WOK到無可救藥便可 :D
好啦,廢話講完,我都成日錯,
就好似五掣三匙便比錯料 :( :(