作者 主題: 熱水爐想加外置時間掣  (閱讀 17848 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 redsea

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
熱水爐想加外置時間掣
« 於: 四月 09, 2007, 05:40:36 pm »
請問如4000w熱水爐想加外置時間掣,目的係想開熱水爐時間是每天不定時的,即任何時間開熱水爐後30分鐘就會關和可以即停,咁需要買乜器材呢? ??? 有冇 類似線路圖呢? 請師父們指教

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 熱水爐想加外置時間掣
« 回覆 #1 於: 四月 10, 2007, 02:29:54 am »
redsea 工友:

只須要買一個單位掣或燈曲,一個有30分鐘的延時計電器及一個 AC1 20A 索掣。
線路安排是,單位掣或燈曲比電延時計電器再交電比索掣。
那麼簡單我相信都不用畫圖了!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 fairy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 30
« 回覆 #2 於: 四月 10, 2007, 10:23:36 pm »
redsea 工友:
點解冇反應?Tandy兄個線路圖您諗拈未?

壹個時間掣:30分鐘後停熱水爐,首要條件要個時間掣唔可以煲住,

停熱水爐後煲住時間掣Tandy兄都唔收貨,得唔得?洗唔洗幫手?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #3 於: 四月 10, 2007, 10:35:13 pm »
fairy兄,TANDY上將
(排名不分先後.)
對虛心發問,請教的會員,工友.
是否可表達兩位長者的謙謙風度,
謝謝 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 redsea

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
« 回覆 #4 於: 四月 10, 2007, 11:54:52 pm »
謝謝tandy兄,fairy兄解答!
個線路圖未諗掂呀,小弟對delay timer 去 索掣 接線方法較陌生 ???,不敢亂接線!
可否提供線路圖比小弟參考理解呢? 感謝非常!!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 四月 11, 2007, 08:45:02 am »
請問如4000w熱水爐想加外置時間掣,目的係想開熱水爐時間是每天不定時的,即任何時間開熱水爐後30分鐘就會關和可以即停,咁需要買乜器材呢? ??? 有冇 類似線路圖呢? 請師父們指教
redsea 兄
時間掣的有關資料.
資料來源
圖解自動控制電路
« 上次編輯: 四月 11, 2007, 09:31:57 am 由 擇善固執 »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 四月 11, 2007, 08:53:38 am »
redsea兄
貼上壹個使用時間掣的電路圖,請參考.

離線 Aley

• 初哥
  • *
  • 文章數: 142
轉貼文章
« 回覆 #7 於: 四月 12, 2007, 07:20:04 pm »
閣下唗咁多時間,攪咁多嘢!
幾多人識欣賞 ?

離線 fairy

• 初哥
  • *
  • 文章數: 30
« 回覆 #8 於: 四月 13, 2007, 05:35:48 pm »
redsea 兄
時間掣的有關資料.
資料來源
圖解自動控制電路
redsea工友:
如果你睇完固執工友的圖例及說明後
所做出的自動線路在設定的時限後還是煲住個時間掣
你還可再參考Tandy 師兄在本討論區發表的的(消防九線掣線路圖)作為參考。
因在街外買的部份(土炮牌)九線掣在完成起動程序後還是長煲個時間掣。請留意。
« 上次編輯: 四月 13, 2007, 05:47:27 pm 由 fairy »