作者 主題: 我是新手 請教大家3個問題  (閱讀 44092 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 我是新手 請教大家3個問題
« 回覆 #15 於: 九月 03, 2005, 12:35:17 am »
IP 兄:

嚴格來說 ESSENTIAL 與 EMERGENCY 是有分別的,兩種供電設置又與UPS系統唔同。

一早要起身同小朋友去迪士尼,我要訓啦!玩完都可能冇晒力。 W.H CHEUNG兄: 麻煩你幫吓手解說一吓! 多謝!多謝!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #16 於: 九月 03, 2005, 12:36:14 am »
ck123456 工友:

我相信W.H Cheung 兄的解釋已能滿足了你。

AutoCad 最好用正板,因翻板通常都會撞撞哋,以免劃劃吓啲料唔見晒!就要花錢買正板。多年前我用咗四千幾銀買了一套AutoCad 2000 LT 板,是在工會上完課程用工會名義買的教學板,由98轉到XP用到依家都仲幾好洗。LT板對一般線路圖足夠應付。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #17 於: 九月 03, 2005, 01:04:09 am »
各位工友:

唔好意思我攪了小小,正確解釋為;

EMERGENCY SOURCE - 緊急電源
ESSENTIAL POWER   - 不可缺電力
UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTEM - 不間斷電力系統
 :-P  :-P  :-P

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #18 於: 九月 03, 2005, 12:45:02 pm »
各位工友:
上電職網真系有野學,小弟獲益不小。現將各前輩提供整理。
如有理解錯誤請告知。ip前輩話事計(集思廣益!)

:sante:

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #19 於: 九月 03, 2005, 01:00:04 pm »
各位工友:

(ESSENTIAL POWER - 不可缺電力)是另一供電系統如雙電源系統如醫院有後備發電機,

(EMERGENCY SOURCE - 緊急電源),是指消防用電如消防電梯,出路牌,走火通道照明,

(UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTEM 直譯為不間斷電力系統 )簡稱(UPS}
(UPS)與以上兩種最大分別沒有因轉氣時引致電源短暫停頓。
 :pint:

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 九月 03, 2005, 01:00:54 pm »
各位工友:

(UPS)操作原理當 (正常電源 NORMAL SUPPLY)供電內部電池組進行充電反之進行供電。
常用於電腦網,絡保護,作用防止正常供電給電腦造成損壞,能消除電路上浪湧.波動.脈?}。
 :-)  :-)  :-)

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #21 於: 九月 04, 2005, 06:21:18 pm »

ip 寫道:
[color=0000FF]只要各位說E氣時各位有共識,知道講緊乜?炴N惦,各位點睇![/color]

ip 兄︰

我的睇法是大家應該將「e 氣」叫作「醫氣」。

因為當正常電源有毛病的時候,就當然要醫治啦,那麼後備電源就正好就是一名醫生啦。

ip 兄,你和我都好支持中文台,你又點睇「醫氣」呀!:-D

註︰其實大多數人將「e 氣」解作為後備電源而不解作為緊急電源,我相信應該同兩者電源的英文發音好有關係。

電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #22 於: 九月 07, 2005, 12:42:54 am »
ck123456 工友:

您說學師才 (3x) 日。但已能發問這幾個問題已相當不錯,直得嘉許  :zidane: 。有做了(3x)年電業工程的所謂師就連問題都唔知点問。

比心機呀工友! :genial:

離線 ck123456

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #23 於: 九月 08, 2005, 02:59:50 pm »
找到autocad2006中文版了 玩了二三小時角得不錯用 
請問有沒有autocad教學書嗎 如果有可不可以給我書本的全名嗎和書本多少$ 謝謝

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 九月 08, 2005, 05:39:18 pm »
ck123456工友:

簡體字
小弟介紹:深圳書城
如果淨買本書就..............

:roll:

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #25 於: 十月 07, 2006, 01:52:07 pm »
去這網頁單撈唔使用BT
http://www.ddooo.com/softdown/11241.htm