作者 主題: Y/△起動圖大募集  (閱讀 55558 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
Re: 星角啟動控掣電路討論
« 回覆 #15 於: 七月 15, 2005, 12:24:24 pm »
himg工友:
真係好有問題哩,各位工友幫幫佢啦。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #16 於: 七月 15, 2005, 12:33:04 pm »
She兄:
我張圖係咪畫得唔係好清楚。畫張好點你睇睇
你唔識睇圖??

離線 ip-BEN-BY_WEBMASTER

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #17 於: 七月 15, 2005, 09:58:09 pm »

hing 寫道:
She兄:
我張圖係咪畫得唔係好清楚。畫張好點你睇睇
你唔識睇圖??

hing兄:
質疑行家識唔識睇圖,呢句說話會唔會過?髐???,唸唸?
容許不同意見,不同論點存在是一門高深學問 !
另請閤下考慮的是有關原設計供星/三角起動裝置的保護元件如MCCB,HRC FUSE 等是否有足夠容量供直接起動 ?

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #18 於: 七月 16, 2005, 07:47:43 am »
She兄:
多謝ip前輩提點。是否ip前輩前面所述理由。
為要滿足Tandy兄所述消防角度看人命是比任何機器設備重要,
這個論據須在設計時所述裝置的保護元件同時適合作為直接起動,相信是合理可行的。

離線 hing

• 中工級
  • **
Re: 星角啟動控掣電路討論(錯誤尋找編)
« 回覆 #19 於: 七月 16, 2005, 08:05:16 am »
She兄:
閣下是否認為普通時間掣不作為此圖使用
這就簡單加電驛便可以
請將你的理據給一點提示吧,將範圍縮細一點

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 七月 16, 2005, 09:52:41 am »
ip前輩:
容許不同意見,論點存在是一門高深學問 !佩服佩服:sante:

himg工友:
閣下將Tandy師兄andychan 前輩精神結合實現,利害利害

我說的問題在你自己畫的控制線路

提示:留意

andychan 寫道:
[color=660000]如果前一次起動運行後,角索掣接觸點故障離不開[/color]

順應閣下,明天再見

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #21 於: 七月 16, 2005, 10:51:41 am »
????
ip前輩:
不如請小組搞掂呢壇野。好唔好。

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #22 於: 七月 16, 2005, 09:38:01 pm »
She兄:
我貼圖是希望家討論的。
既然你您話要符合Tandy師兄及andychan前輩的意思。
惟有在Y2傅助接點並聯一時間掣接點。
作用為當所設定轉車時間到達後,主索掣及△索掣會激磁,不會受Y索掣影響。
歡迎大家提出意見討論,指正。
[/quote]
Y-△正常時冇問題

如果Y索掣萬一不能激磁
時間制接點(t2接點)作為撻車(直接起動)
主索掣輔助接點(主2)作為自保

角索掣有Y互鎖
Y索掣有角互鎖
[color=FF3300]冇問題,一定冇問題[/color]

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #23 於: 七月 17, 2005, 02:21:18 am »
各位工友:

我又想加入討論下!首要表明控制不是我工作的主項及單線圖我真係唔係好識睇!

hing 工友我撐你! :sante:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 七月 17, 2005, 09:24:36 am »
himg工友:
我都撐你?唔係線路圖。
第一點:係你將Tandy師兄andychan 前輩精神(o容o匯o灌o通)。
第二點:正常消防泵起動電流小而時間短(正常唔使一秒)#

#消防署教人先打破玻璃BREAK GLASS啟動消防泵,然後拉喉救火,
因為水流越小電流越小,拉喉時間已超越泵起動時間。

1時前見

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #25 於: 七月 17, 2005, 11:08:57 am »
himg兄

答案就在討論區{ 三相電相撞,大件事!}內都係C3-1(角1)。

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 七月 17, 2005, 11:11:32 am »
himg兄:
不要忘記andychan前輩:如果前一次起動運行後,角索掣接觸點故障離不開:
如果角索掣接主觸點故障離不開,輔助接點(角1)常閉變開路,那麼時間掣唔行,直接起就唔使諗。

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 七月 17, 2005, 11:24:36 am »
himg兄:
你的星角啟動控掣電路可以實現的。一點也不難。
記起一金句
Tandy兄所說:能否參透,就要看閣下造化了。
請呀:明天再來吹吹水

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #28 於: 七月 18, 2005, 09:19:18 am »

she 寫道:
himg兄:
不要忘記andychan前輩:如果前一次起動運行後,角索掣接觸點故障離不開:
如果角索掣接主觸點故障離不開,輔助接點(角1)常閉變開路,那麼時間掣唔行,直接起就唔使諗。

明白將個(角1)般落下面

離線 she

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 七月 18, 2005, 04:50:56 pm »
himg兄:
睇下先!
正常Y-△起動控掣線路,
電流經主1助輔接點>開始行時間掣>Y索掣激磁>Y1閉自保>
Y2輔助接點即閉做主索制woke>主索掣激磁>
主1輔助接點即開冇影響,主2輔助接點做自保。Y形起動完成。
時間掣到達設定時間>t1接點激磁開路>
Y索掣消磁>Y1輔助接點即開,時間制電源脫離>
Y3輔助接點歸位>△形索掣激磁。Y-△起動完成。

如果角索掣主接觸點故障離不開。

電流經主1輔助接點>時間掣有電到開始計時,
角索掣主接觸點故障(白金黏死)令角索掣內升降架壓向下形成角1輔助接點開路不能索Y,
時間掣到達預設間>t2時間掣接點閉路觸動主索掣,
主索掣先行激磁,主2輔助接點即閉做自保。
主3輔助接點即閉,Y3輔助接點因Y索掣無法激磁閉路>△索掣激磁。
變相直接啟動。時間掣唔使長枕氣……掂。

今次你個人腦轉得幾快喎。
你的線路有機會行得通,要實際測試過先知。
奉勸閣下的Y-△起動控掣線路要黎吹水,練練腦筋無妨。
不要自把自為,尤其是較大麼打,消防系統,干犯法例,坐籃有之。
繼續努力。
[color=CC0000]指定動作→[/color]控制電路