作者 主題: 6010B 請教 UC 功能??  (閱讀 108680 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 wowsun

• 初哥
  • *
  • 文章數: 38
6010B 請教 UC 功能??
« 於: 六月 17, 2016, 10:27:16 pm »
其實用UC 有咩用,同點試,唔該C 父們

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 wowsun

• 初哥
  • *
Re: 6010B 請教 UC 功能??
« 回覆 #2 於: 六月 18, 2016, 02:51:23 pm »
其實個錶唔係好明rcd ul 25v , 50v ,100v 分別,

• A級師傅

離線 wowsun

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 六月 18, 2016, 07:54:31 pm »
咁係唔係即係地盤臨時電要用 25V RCD TEST ?
固定電力就要 50V RCD TEST?
如果以香為電例 UC TEST 有無用我唔係好明因為6010A好似無 UC TEST
唔咳C 兄

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 六月 19, 2016, 12:52:31 am »
應該是測試(接觸電壓)
顯示最高100V
要選擇rcd工作電流
會用一半去自動測試(即30Ma是用15ma)測試
測試中應該不會跳rcd
« 上次編輯: 六月 19, 2016, 12:58:01 am 由 poonkinsun »

• A級師傅
« 回覆 #6 於: 六月 19, 2016, 12:54:40 am »
其實你可上網找資料
及手頭有機可自己測試就知

離線 wowsun

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 六月 19, 2016, 11:03:52 am »
我慨試 RCD 30ma方法 就 係 用 6010B 30MA 先
1. 30ma 1/2 0度 唔跳RCD正常
2. 30ma 1/2 180度唔跳RCD正常
3. 30ma X 1  0度跳正常 但要在400MS 或 200MS 內合格
4.  30ma x 1 180度跳正常 但要在400MS 或 200MS 內合格

手頭上我有機 ,但唔係好明幾時要用 UC ,幾時要用 UL25V ul 50V 去測試RCD就唔係好明
THX
« 上次編輯: 六月 19, 2016, 11:15:15 am 由 wowsun »

• A級師傅
« 回覆 #8 於: 六月 19, 2016, 09:22:55 pm »
會否是首先看電路的水氣掣是多少ma如30
咁你把測試檔選30ma去進行UC測試
得出數值就是接觸電壓
再看你測試的所在地去衡量是否合標準
如在地盤做測試多過25V就有問題
在固定電力裝置多過50V就有問題
不知是否正確

離線 wowsun

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 六月 19, 2016, 10:15:11 pm »
如果UC 值有問題,咁係唔係銅棍唔靚???

• A級師傅
« 回覆 #10 於: 六月 20, 2016, 08:27:22 am »
照計正常一定係
水氣掣0.03x環阻10=接觸電壓0.3V
引伸用UC檔度得0.3v/0.03A=10歐姆。就知環阻是多少

離線 wowsun

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 六月 20, 2016, 04:42:55 pm »
今日 用左 uc 來試 30ma 水氣制
我以 10ma 30ma 100ma 用uc test 都是 ov 水氣制無跳
但用 300ma 來試  水氣制跳左,但讀數 no
請問是否正常?

• A級師傅
« 回覆 #12 於: 六月 20, 2016, 10:29:34 pm »
整比你的相片又不看
30/100mA 機是用15mA去測試
300/500mA 機是用150mA去測試
咁你個水氣掣是30mA。
5倍電流都唔跳就真係要換過個掣先得
跳佐掣無電測試怎樣會顯示呢?
個人覺得你理解能力很差
« 上次編輯: 六月 20, 2016, 10:38:44 pm 由 poonkinsun »

離線 wowsun

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 六月 20, 2016, 11:16:01 pm »
SORRY 我太笨了

咁我用UC打 30ma 去試 30ma RCD  佢錶出來係 0 V 
個意思係佢唔過50V固定電力 即係無問題銅棍好靚??
THX

• A級師傅
« 回覆 #14 於: 六月 20, 2016, 11:38:44 pm »
50V是可容計存在電壓如0V揸佢肯定無事
但一手揸佢一手揸另外就難講!
所以要做等電位
個人吹水唔知啱唔啱