作者 主題: 你喜歡簡體字嗎?  (閱讀 13298 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Aley

• 初哥
  • *
  • 文章數: 142
你喜歡簡體字嗎?
« 於: 六月 13, 2007, 03:25:03 pm »
繁體中文與簡體
你對於2008年廢除繁體中文有沒有意見?
繁體字只能在日本, 這多諷刺!

向聯合國於2008年廢止繁體中文說「不」
http://www.gopetition.com/region/237/8314.html

« 上次編輯: 六月 13, 2007, 08:55:49 pm 由 Aley »

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 你喜歡簡體字嗎?
« 回覆 #1 於: 六月 15, 2007, 01:33:52 am »
捕風捉影。

邊個話 2008 年後香港唔可以用繁體字?就算聯合國只接受簡體,香港依然可以用繁體字。

用中文繁體字的地方只有香港、台灣及澳門,而中國大陸及新架坡都是簡體字,在國際舞台不可能有兩種華文同時出現,論人口、國力及時勢都是簡體佔盡優勢。

世界潮流浩浩蕩蕩,順者則昌亦者則亡。靈活多變的香港人冇理由寫少兩劃就唔識。

重有,日本人用的不是繁體字亦不是簡體字,只是漢字,當中有簡有繁亦有日本才有的獨有漢字。

(知否世事常變,變幻原是永恆,.............)
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 kk

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
回覆: 你喜歡簡體字嗎?
« 回覆 #2 於: 八月 30, 2007, 10:24:43 pm »
我都唔識簡體字,咁點算呢!

離線 ming

• 初哥
  • *
  • 文章數: 12
« 回覆 #3 於: 八月 30, 2007, 11:02:16 pm »
師兄︰
            唔細理他, :o你寫出來的字有人識涕,埋得囉。 :laugh:

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #4 於: 八月 30, 2007, 11:32:22 pm »
文字只是一種工具,而且有電腦軟件可以繁簡互換。

就算要用筆寫都唔難,只要睇三兩本小說就學會七八成。

憧繁學簡是比懂簡學繁易。

如果再唔識就返大陸洗腳,一邊洗一邊問洗腳妹,我 D 普通話都係洗腳妹教咋。

移梳鵝詩匹詩行春棉   (你說我是不是很聰明)。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。