作者 主題: 六千蚊,點樣使!  (閱讀 7576 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
六千蚊,點樣使!
« 於: 三月 26, 2010, 03:08:07 pm »
財爺退稅,六千元怎樣可以好好利用呢?我還末交第二期稅款?

再問:香港政府給與我們還有些什麼?

住屋?長者金?退休保障?車船費?公屋免租金?電工牌費?綠卡牌費?水喉牌費...........................?呢鑊就金呀!

忽叉都無?都有:痛苦,幸苦.........無耐.....!

真是說聲 "你難擇佢" !

少林功夫好野,真好野呀!少林功夫好勁,無得頂呀!........我係金剛腿,金剛腿!佢係鐵頭功, wa.. wawa.....wa!

水喉佬上
« 上次編輯: 三月 26, 2010, 06:33:10 pm 由 kentskkchu »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 六千蚊,點樣使!
« 回覆 #1 於: 三月 28, 2010, 02:41:06 am »
Q 兄:

你有六千蚊退稅,你咪搵好多?!做水喉好過做電氣!
我連預繳都係千幾蚊! :'( :'( :'(喊得一句句! :'( :'( :'(
我細個已經學水電,早知做水唔做電! :'( :'( :'(
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 三月 29, 2010, 02:48:41 am »
Q 兄:

你有六千蚊退稅,你咪搵好多?!做水喉好過做電氣!
我連預繳都係千幾蚊! :'( :'( :'(喊得一句句! :'( :'( :'(
我細個已經學水電,早知做水唔做電! :'( :'( :'(

我做學師仔時,大工都六百五,計一計二十年前的事了。按生活指數二十年反一反,現時都有千二元 (一工)。

呀叔:你仲好過我好多啦!嘩,吾好笑我攞反六千元退稅都好呱!我打工就報硬稅,你跑江湖,隻眼開隻眼閉,稅局都睇你吾到啦!

水喉佬上
« 上次編輯: 三月 30, 2010, 12:31:56 am 由 kentskkchu »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #3 於: 三月 30, 2010, 12:56:22 am »
Q 兄:

現有(強積金)點有隻眼開隻眼閉!江湖兇險好難行。
97年780一工仲包茶煙飯,一個金融風暴加八萬五,老闆走佬走糧有汗出無糧出,人工每年向下,去到沙士年代最低大工450。日子難過也要過,以為上年有好景到,扎鐵佬帶頭叫加人工叫到上街,連電器工會都要叫加人工,以為可以返到家鄉,點知最高都係750。加得嗰幾個月,好景不常又整個金融海蕭,人工又要減,現在只有650~680。走江湖無假期無雙糧無病假,一年有幾多日工開?一年要交幾舊水稅已經唔錯!
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 三月 30, 2010, 03:03:40 am »
Q 兄:

現有(強積金)點有隻眼開隻眼閉!江湖兇險好難行。
97年780一工仲包茶煙飯,一個金融風暴加八萬五,老闆走佬走糧有汗出無糧出,人工每年向下,去到沙士年代最低大工450。日子難過也要過,以為上年有好景到,扎鐵佬帶頭叫加人工叫到上街,連電器工會都要叫加人工,以為可以返到家鄉,點知最高都係750。加得嗰幾個月,好景不常又整個金融海蕭,人工又要減,現在只有650~680。走江湖無假期無雙糧無病假,一年有幾多日工開?一年要交幾舊水稅已經唔錯!

Uncle:
我也與你共同渡過這段幸福的光陰,亦不能獨善其身嗎?你看到我好境便是好,相反我看到你們好境就算不是嗎?香港地找份工作,那位老品會使(死)錯人嗎?都是打份工,搵兩餐飯唧!減薪凍薪已習以為常!

水喉佬上

31/3/2010

呀叔:
計算過,單身漢,全年總收入達 二十一萬,便要付 HK$6240.00 稅款了。平均每月收入 HK$17500.00 !剛剛每天工資是 HK$700.00 元 (每月工作 25天)。

我就好些小,到了晚上還有份 "洗碗" 做吓,收多幾千!

水喉佬上
« 上次編輯: 三月 31, 2010, 06:00:01 am 由 kentskkchu »