作者 主題: 想開間家居維修舖  (閱讀 7690 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 DN1249

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
想開間家居維修舖
« 於: 七月 14, 2009, 11:05:47 pm »
想開間家居維修舖?唔知有咩手續
« 上次編輯: 七月 16, 2009, 07:38:15 pm 由 DN1249 »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 在家做part time job
« 回覆 #1 於: 七月 16, 2009, 01:21:07 am »
信你嗰個正傻仔
#&@#@...............#@&@............
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 想開間家居維修舖
« 回覆 #2 於: 七月 16, 2009, 09:45:33 pm »
想開間家居維修舖?唔知有咩手續
DN1249 工友:
一時話在家做part time,一時話想開間家居維修舖,
邊句先真 ;D
想開間家居維修舖,要有三樣牌,
1. 商業登記證。
2. 電業工程人牌,自己或請伙記都可。
3. 電業承辦商牌。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 bee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 9
« 回覆 #3 於: 七月 16, 2009, 10:51:55 pm »
我話最緊要夠膽開價,家居維修唔單只整電,可能要安鎖、換鎖、開鎖、換水喉、換水龍頭、換木門鉸、櫃門煙斗鉸、安裝水箱、修理坐廁、安裝冷氣、修理冷氣、安裝鋁窗、修理鋁窗、修理鐵閘、安裝抽氣扇、安裝風扇、修理洗碗盆滴水、通渠、換玻琍、………….

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #4 於: 七月 17, 2009, 07:07:41 am »
做得工程以上工作係十分容易。最難只係收錢問題,好多則樓裝修鋪經常拖數!一拖幾個月。
本是同行生、相窒何太急!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
回覆: 在家做part time job
« 回覆 #5 於: 七月 17, 2009, 06:52:55 pm »
信你嗰個正傻仔
#&@#@...............#@&@............
絕對認同,真係不知xx,一時話網上搵錢,轉頭就[開間家居維修舖],唔好當此處是電車,各師兄都係高手.搵老親去山頂吧hehe
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #6 於: 七月 18, 2009, 10:47:36 pm »
多謝 linline 工友幫拖!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #7 於: 七月 18, 2009, 11:05:45 pm »
做老闆唔易!攞個商業登記二千幾就可做老板,但就要背後擔負好多責任。
唔供老強、告你,唔依時出糧、告你,唔提供安全設備、告你,唔買勞保、告你,連無水飲都可以告你,黑雨或打風點安排又係你做,總知事無大小第一個告你,無良僱主這個名稱,你一做老闆送定比你。

做老闆現在責任多好多!比起我已前做老闆話做就做,難得多! >:( >:( >:(