作者 主題: 11的倍數?  (閱讀 7540 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 bee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 9
11的倍數?
« 於: 四月 22, 2009, 09:06:52 pm »
小弟有一小問題想請教各位大師,點解香港各種輸電高壓大都是11的倍數,例如11kV,33kV,66kV,132kV,275kV。謝謝!! 

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 11的倍數?
« 回覆 #1 於: 四月 22, 2009, 11:40:56 pm »
小弟有一小問題想請教各位大師,點解香港各種輸電高壓大都是11的倍數,例如11kV,33kV,66kV,132kV,275kV。謝謝!! 
唔止,重有22kV,但點解400kV又唔係 ???
好問題 :D
這問題都困擾我好耐,我曾上網揾個點解,
原因竟然係Form Factor ;D
但可能係我鈍,睇完都唔明點解 :D
因此,無人係萬能,有無高手知點解 :D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #2 於: 四月 23, 2009, 01:18:11 am »
其實 11 的倍數都冇乜問題,相反 10 的倍數可能比較順眼 D ,

現今都比較簡化了,11K 就跳上 132K 了。

所以研究完都冇乜用,反正都是 人做出0黎 0者。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #3 於: 四月 23, 2009, 12:33:43 pm »
葵涌貨柜碼頭的起重的供電電壓是6.6kV,浮塢的海底電纜也是6.6kV。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #4 於: 四月 23, 2009, 01:15:04 pm »

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 四月 23, 2009, 06:12:41 pm »
大家有無睇到第三篇deleted_tofaiz 的回應,佢話因為正弦波的波形因數為1.11。
(註:波形因數=均方根值 / 平均值 = 1.11)
 ::) 呢點我明白,
但點解=1.1或11的倍數,我就唔明 ???
但無計啦,正如Tandy兄所言,
人地係差打E,我地係梯底E ;D