作者 主題: 謊言與廢話  (閱讀 23873 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
謊言與廢話
« 於: 七月 19, 2008, 08:18:08 pm »
西方有句諺語,好像是:謊言說上一百遍,便變成真理;

中國亦有一句差不多的講法:做騙子想要做得成功,首先要相信自己所講的謊言可以令人上當;

但是廢話就算講咗一仟次也不會變成真理。

wong

• 訪客
謊言與廢話
« 回覆 #1 於: 七月 19, 2008, 10:11:48 pm »
Johnsonleung師傅:
     你好似講我,但謊言我就少說,廢話都有在討論區講,請多多包函.

• 初哥
  • *
回覆: 謊言與廢話
« 回覆 #2 於: 七月 20, 2008, 07:37:04 am »
Johnsonleung師傅:
     你好似講我,但謊言我就少說,廢話都有在討論區講,請多多包函.

wong 兄:

你誤會啦!你有沒有講大話我就唔能夠肯定,因為無法證實,廢話就好少。到而家為止你祗係講咗唔夠一百次,就算全部係廢話都係幾拾次呢!

如果有一日,你講同一句話多次重復,胡亂充塞版面,漫無目的,亂咁插咀,執迷不悟,屢勸不聽,廢話連篇;我就會話你講廢話。

我地就會遠離你,疏遠你,鄙視你,憎惡你,討厭你。

講咗咁多都係廢話,好在我講咗唔係咁多,都係未夠一佰次,不知何年何月才夠一仟次,如有得罪之處,不要放在心上,以上純屬廢話祗可放在這裡以免污染眼睛。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #3 於: 七月 21, 2008, 01:34:21 am »
wong 兄:

你誤會啦!你有沒有講大話我就唔能夠肯定,因為無法證實,廢話就好少。到而家為止你祗係講咗唔夠一百次,就算全部係廢話都係幾拾次呢!

如果有一日,你講同一句話多次重復,胡亂充塞版面,漫無目的,亂咁插咀,執迷不悟,屢勸不聽,廢話連篇;我就會話你講廢話。

我地就會遠離你,疏遠你,鄙視你,憎惡你,討厭你。

講咗咁多都係廢話,好在我講咗唔係咁多,都係未夠一佰次,不知何年何月才夠一仟次,如有得罪之處,不要放在心上,以上純屬廢話祗可放在這裡以免污染眼睛。

同一個世界 !

同一個夢想 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #4 於: 七月 21, 2008, 01:36:24 am »
不一樣的世界 !

不一樣的夢想 ?

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #5 於: 七月 21, 2008, 09:05:40 am »
金科玉律 !
以最低的成本,達至最高的利潤 !
只追求銀行戶口的數字增加一位數字 !

商業考慮凌駕專業 ?

今日報章報導某醫生被裁定專業失當 !

停牌十月 !

廢話 ?
« 上次編輯: 七月 21, 2008, 10:16:26 am 由 擇善固執 »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 七月 21, 2008, 09:58:47 am »
睇片 !

資料來源 :星島日報 .

(廢話:1001) ?
« 上次編輯: 七月 21, 2008, 10:07:47 am 由 擇善固執 »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 七月 21, 2008, 10:09:34 am »
睇片-2 !

資料來源 : 星島日報.

(廢話:1002) ?

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #8 於: 七月 21, 2008, 11:27:09 pm »
花了40大元贈券換了2張7月18日的"節能、環保、無(零)光污染研討會"入場券,據稱研討會主要探討
LED廣告燈箱,入場券贈與2個有興趣探討LED廣告燈箱朋友(散會後身份變為茂利)參加,茂利(朋友)
今天告訴我,研討會是講一些價格高昂的整件導光片,利用T5管作光源製成近距離觀看的幻燈片大相
架燈箱,外型及發光方式及廣告對象與LED燈箱完全不同,2種燈箱是風馬牛不相及的東面,唯一能扯
上關係是2種燈箱都是有光源,借用"探討LED廣告燈箱"作為引人題目,實則是推廣"價格高昂的導光片",
掛羊頭賣狗肉。

謊言與廢話是否與研討會扯上關係?

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 七月 22, 2008, 12:30:04 pm »
4169 兄:

40 蚊事小,損失友情事大,一番誠意邀請朋友去聽講座,除了朋友對講座內容有興趣之外,同時也讓一些未認識工會的朋友到來了解工會辦講座去推廣技術的用心。

以下所講的內容如有影射,實屬巧合,概不負責。

正如版頭第二句所講,當晚講座主題係 LED 照明燈具,佢地都相信係這個內容,其他人唯有.................

如果街市賣羊肉雞尾腸,祗要有羊肉成份,不管份量有多少,滿不滿意,市民也不會向消委會投訴。

大家作為工會會員,可以向工會反映意見,相信工會會重視的。

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 七月 23, 2008, 09:03:46 pm »
花了40大元贈券換了2張7月18日的"節能、環保、無(零)光污染研討會"入場券,據稱研討會主要探討
LED廣告燈箱,入場券贈與2個有興趣探討LED廣告燈箱朋友(散會後身份變為茂利)參加,茂利(朋友)
今天告訴我,研討會是講一些價格高昂的整件導光片,利用T5管作光源製成近距離觀看的幻燈片大相
架燈箱,外型及發光方式及廣告對象與LED燈箱完全不同,2種燈箱是風馬牛不相及的東面,唯一能扯
上關係是2種燈箱都是有光源,借用"探討LED廣告燈箱"作為引人題目,實則是推廣"價格高昂的導光片",
掛羊頭賣狗肉。

謊言與廢話是否與研討會扯上關係?
4169 兄:

40 蚊事小,損失友情事大,一番誠意邀請朋友去聽講座,除了朋友對講座內容有興趣之外,同時也讓一些未認識工會的朋友到來了解工會辦講座去推廣技術的用心。

正如版頭第二句所講,當晚講座主題係 LED 照明燈具,佢地都相信係這個內容,其他人唯有.................

如果街市賣羊肉雞尾腸,祗要有羊肉成份,不管份量有多少,滿不滿意,市民也不會向消委會投訴。

兄台,

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 七月 23, 2008, 09:25:01 pm »

[/quote]
4169 兄:

兄台,
研討會講者主要介紹"導光薄片燈箱"

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 七月 23, 2008, 09:55:52 pm »
寫了2次都回報發生錯誤,唔見了一截,奇怪! 唔忿氣,又再寫過。

兄台,
研討會講者主要介紹"導光薄片燈箱",並無講"LED燈箱",聽眾問LED燈,講者略作回應"未成熟",
咁樣算唔算係LED燈箱講座?

原本預算稍後踢2個聽講座變成茂利的朋友入工會,就此作罷,算了!

wong

• 訪客
謊言與廢話
« 回覆 #13 於: 七月 24, 2008, 01:40:57 am »
寫了2次都回報發生錯誤,唔見了一截,奇怪! 唔忿氣,又再寫過。

兄台,
研討會講者主要介紹"導光薄片燈箱",並無講"LED燈箱",聽眾問LED燈,講者略作回應"未成熟",
咁樣算唔算係LED燈箱講座?

原本預算稍後踢2個聽講座變成茂利的朋友入工會,就此作罷,算了!
4169兄:
     當晚我亦在場也有被騙感覺,但舉辨是霓虹招牌及燈箱廣告從業員協會,與電器工會是不同的,不可混為一談,我估你是想踢2個朋友入會是指電器工會,由現在至8月31曰為會員發展月,每介紹1名工友參加工會可獲餅咭(半打)乙張,請不要錯過機會.

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 七月 24, 2008, 11:25:27 am »
我地都係羊群裡的一隻羊,人地當我地係羊X,祗要我地不要離群就唔會俾狼食咗,不要因為一次做咗羊X就脫離羊群係唔應該的,不要放棄繼續團結大多數羊仔,集合眾羊力量我地係唔怕狼的。