作者 主題: 商店用電3相不平行會有什麼問題?  (閱讀 28444 次)

0 會員 與 2 訪客 正在閱讀本文。

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
Re: 商店用電3相不平行會有什麼問題?
« 回覆 #60 於: 九月 16, 2015, 11:37:34 pm »
一梯三伙都會不一樣用電,生活習慣不同,有間喜歡全屋開冷氣,一間喜歡開風扇,一間喜歡甚麼都不用。咁點可攪到平衡呢?曾見過有E/F祇用一個CT安在N線上,這做法其實都可以防止三相不平衡出現!
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• A級師傅
« 回覆 #61 於: 九月 16, 2015, 11:51:42 pm »
圖紙設計時一定是完美的!當實際用家進場時用電就未必同設計一樣!

• A級師傅
« 回覆 #62 於: 九月 17, 2015, 12:03:44 am »
想請教電錶每相相線是經線圈推轉盤計費、N線IN/OUT是令通!電錶怎樣可計到N線電費呢?不解?

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #63 於: 九月 17, 2015, 12:13:06 am »
用电有多有少绝对正常,三相分配平均,而且有咁多層平分开,你都話會聚埋一相就無得講啦!
况且亦無話要求做到绝对平衡……
至於用e/f CT 防止三相不平衡?
我不董,請賜教

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #64 於: 九月 17, 2015, 08:22:14 am »
各位師兄
若果电路行多左10019R(W) 火都吾使比D电費,真系吾知点講得通!

假設有70匹,30匹,20匹馬, 分3组向三相角度拉,
如果吾加 n 匹馬向 N 角度拉,点样保持0位,三相會点样!
这 n 匹馬,使吾使比錢?

離線 go2shing01

• 初哥
  • *
  • 文章數: 114
« 回覆 #65 於: 九月 17, 2015, 09:24:40 am »
早晨wkw師傅, poon師傅,
愚見是相角偏移所做成的無功功率應由電力公司承擔, 一般小客戶的電錶都是有功功率錶kwh。所以愚見應為無比多咗電費。
我係咁諗, 如果無功功率都由客戶承擔費用, 電力公司無需要求客戶做好三相平衝, 或者功率因數。
如果三相不平行會多出玩費, 在樓宇上陞總線三相不平衝所多出的電費由誰來支付?
昨晚早睡, 難得Poon師傅也參與討論, 愚實在認識不多, 希望有更多師兄師傅參考討論賜教。謝謝!

我從使用 Tapatalk 的 LGL22 發送

• A級師傅
« 回覆 #66 於: 九月 17, 2015, 10:35:42 am »
現在越搞越複雜
因不識計數
1為何不平衡是總電流去計而平衡就用每相去計再總和?
2如你所講正確唔怪得現在很多三相直氣錶都轉用了電子錶!可能已把無功計落電費度
3附件是機電署4個CT接4頭錶接線方法,我見過祗用1個N-CT去接E/F,個人理解它不可能做到殘餘電流啓動
 祇做到不平衡時N線起A而做到啓動
4看過附件又一問題為何是S1接地而不是S2接地呢?電工手冊及其它都是S2接地。曾在裏看過文章因電路是交流所以無所謂咁p2入P1出得唔得呢?CT不是用左、右手定律嗎?

• 初哥
  • *
« 回覆 #67 於: 九月 17, 2015, 10:43:28 am »
現在越搞越複雜
因不識計數
2如你所講正確唔怪得現在很多三相直氣錶都轉用了電子錶!可能已把無功計落電費度
3附件是機電署4個CT接4頭錶接線方法,我見過祗用1個N-CT去接E/F,個人理解它不可能做到殘餘電流啓動
4看過附件又一問題為何是S1接地而不是S2接地呢?電工手冊及其它都是S2接地。曾在裏看過文章因電路是交流所以無所謂咁p2入P1出得唔得呢?CT不是用左、右手定律嗎?
早晨Poon師傅, 我只對題4.有少少想法, CT是否輸出電壓作推動其它, 所以無需分方向?

• 初哥
  • *
« 回覆 #68 於: 九月 17, 2015, 10:53:59 am »
現在越搞越複雜
因不識計數
題2. 我見過有些有用電量用戶, 除了kwh錶, 電力公司還會揹多個kvar錶係隔離, 睇吓用咗幾多無功, 可能太多無功會向客戶作出提醒....?

• A級師傅
« 回覆 #69 於: 九月 17, 2015, 11:45:53 am »
電流是電壓推動咁次級無所謂,初級都可以,曾試過做年撿原錶頭數據唔得把錶頭清潔後數據可以但幾日後錶頭啓動跳掣,去到深入撿査發覺N-CT方向錯誤s1,2正常接駁,因無太多時間去拆巴更止膽粗粗把S1,2接線掉轉。之後都無發生啓動情況。個人覺得它祇是一個缐圈p1入S1出電p2入S2出電掛
如有大量用電它都會是2個錶的,個人覺得機械錶它不會分析何謂有工何謂無功應該電子錶才可
早幾曰安30A臨時電已用電子錶所以有咁既提出呢!

• 初哥
  • *
« 回覆 #70 於: 九月 17, 2015, 12:02:43 pm »
電流是電壓推動咁次級無所謂,初級都可以,曾試過做年撿原錶頭數據唔得把錶頭清潔後數據可以但幾日後錶頭啓動跳掣,去到深入撿査發覺N-CT方向錯誤s1,2正常接駁,因無太多時間去拆巴更止膽粗粗把S1,2接線掉轉。之後都無發生啓動情況。個人覺得它祇是一個缐圈p1入S1出電p2入S2出電掛
如有大量用電它都會是2個錶的,個人覺得機械錶它不會分析何謂有工何謂無功應該電子錶才可
Poon師傅正解, kvar錶是電子錶的。

• 初哥
  • *
« 回覆 #71 於: 九月 17, 2015, 12:05:26 pm »
Poon師傅發覺方向錯誤是指CT的安裝方向錯誤?

• A級師傅
« 回覆 #72 於: 九月 17, 2015, 12:14:20 pm »
CT正常一定係P1入P2出,當是其中一個是P2入P1出輸出缐照S1S2咁接

• A級師傅
« 回覆 #73 於: 九月 17, 2015, 12:37:12 pm »
其實駛乜咁執着呢!做番電工應該做的手工藝及跟據手則去做就可
三相不平

• 初哥
  • *
« 回覆 #74 於: 九月 17, 2015, 12:51:50 pm »
其實駛乜咁執着呢!做番電工應該做的手工藝及跟據手則去做就可
三相不平
當然唔使咁執着, 不過有時想知多D.....