作者 主題: " 九線制 " 線路圖  (閱讀 91441 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
Re: " 九線制 " 線路圖
« 回覆 #15 於: 八月 10, 2005, 09:59:41 am »
另一有問題的九線掣圖。

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #16 於: 八月 17, 2005, 11:28:21 am »
各位工友:
已經一個星期,是否問題太低B?

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #17 於: 八月 17, 2005, 11:31:49 am »
各位工友:

這是小弟接觸的第一個九線制控制線路圖。

離線 小川

• 初哥
  • *
  • 文章數: 16
« 回覆 #18 於: 八月 22, 2005, 08:26:57 pm »
係主+1個no和Y的no

T十個Y的N○

係T的NO並個角NO

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #19 於: 八月 24, 2005, 09:13:17 am »
L →┬ → ┬ →  ┬ → ┬ → ┐

↓   ↓    ↓   ↓   ↓ 
  (no)  T(nc)  T(no)   Y(no) 角(no)
   ↓   ↓    ↓   ↓   ↓ 

Y(no)  角(nc) Y(nc)  ├ ← ┘

↓   ↓    ↓   ↓     
 主索掣  Y索掣  角索掣 時間掣  
N ←┴  ←┴  ←┴   ←┘  

唔知有冇會錯意呢?

離線 樹 林

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
Re: \九線制模擬索制電路
« 回覆 #20 於: 四月 22, 2018, 01:35:35 pm »
九線制除咗幾條大線難攪,索制果幾條細線都幾鰕人,有啲唔識睇電路圖嘅更加睇到一舊雲。為咗咁…我劃咗一幅圖比大家參考,如果有問題可以提出嚟研究吓!

離線 樹 林

• 初哥
  • *
Re: \九線制模擬索制電路…付接線提示
« 回覆 #21 於: 四月 22, 2018, 04:07:54 pm »
精簡啲,寫埋點駁!

離線 樹 林

• 初哥
  • *
Re: \
« 回覆 #22 於: 四月 22, 2018, 07:39:11 pm »
手機傳圖原來好煩,時得時唔得,唔想誤人大事,想仔細傳多張都唔得,唯為就寫啦!
我而講嘅係駁索制細線,由起動制之後講起……將來氣並聯~主索no1~主索no2~角索no~星索no~時間制嘅8(common)。然後從時間5(nc)過角索nc到星索供電A1。再從星索no出線兩條線,一條過角索nc2回電供時間制7,另一條去主索no2再接A1做自保給。最後從時間制6(no)出線經星索nc去角索no再接A1自保給。
整個索電路大概係咁,有乜唔明可參考埋我po啲圖,祝閣下考牌成功!

離線 樹 林

• 初哥
  • *
Re: \更正
« 回覆 #23 於: 四月 22, 2018, 08:18:55 pm »
圖出錯!最後時間6(no)應該經星索nc給角索做自保給為真。